DIDGE ON A SUNNY DAY

DIDGE ON A SUNNY DAY

utorak, 14. lipnja 2011.

Leteći Prasci vs. Supertalent Vuk


Leteći Prasci vs. Supertalent VukTokom cijele godine tri prasca vježbala su i izvodila svoju točku na trampolinu, putovali svijetom i nasmijavali tisuće gledatelja. Samo u zimskom periodu, kada život pod šatorom i na cesti nije prihvatljiv, prasci i ostatak cirkuske družine imali bi dva tjedna odmora pa zatim treninge u dvoranama i zatvorenim bazenima. Na proljeće, kada bi se snijeg povukao prema planinskim vrhovima, Voditelj cirkusa uputio bi tri autobusa da okupe cijelu družinu i krenuli bi prema jugu.

Voditelj nije bio akrobat. On je debeljuškasti čovjek čekinjastih obrva i majmunskog izraza lica koji jednostavno voli putovanja, novac i šou program. Jedina konstanta u njegovom životu su tri krafne punjene sa domaćim pekmezom od šumskog voća. Gdje god na kugli zemaljskoj se nalazio, ujutro u osam sati uz kavu je morao imati svoje tri krafne.

Tri prasca što na trampolinu izvode sinkronizirane akrobacije nisu svakodnevni prizor, a ni ostatak programa nije bio manje atraktivan. Od početka karijere održavali su odličnu kondiciju i njihove butine su bile bez trunke sala. Zagrijavali su se izvodeći stare trikove i zatim radili na novim točkama. Iz nastupa u nastup uvodili su sve više detalja u svoje točke. Inspiraciju bi nalazili i u samoj publici. Tako su često znali ismijavati neukusno odjevene gospođe i njihove debele muževe. Prije točke rekli bi pred svima, OK, ovo moramo napraviti najbolje što možemo inače ćemo završiti u loncu gospođe u rozoj pelerini ili za zubom gospodina koji je samo za večeras odjenuo šator, a inače nosi kamp kućicu.

Kako to obično biva uhodanost i rutina donose sigurnost pa zatim kvalitetu i eleganciju. Izvodili su akrobacije nevjerojatnom suverenošću i lakoćom, kao da su rođeni za let. Tako su i reklamirani. Na plakatu iznad svih imena i naziva točaka nacrtana su bila tri prasca s orlovskim krilima.

Vuk  je imao scenu u kojoj ganja Crvenkapu i nikako je nemože uloviti jer ona spretno i akrobatski vozi svoj monocikl kroz skate park. Kombinacija ekstremnih sportova i zvjerske opasnosti. Da Vuk ne postane stvarno nasilan dobivao je ogromne porcije koje je velikodušno djelio sa kolegama prascima. Ali frustracija zbog konstantnog ganjanja Crvenkape je ipak bilo. Razmišljao odustati od cirkusa i želio se pridružiti svom rođaku koji se bavio rušenjem bespravno sagrađenih stambenih zgrada. Tu je bilo love ako se ruši, a još više ako se ne ruši. Vuk je volio novac pa mu je na pamet pala ideja. 

Ove godine družina je krenula na turneju skoro mjesec dana ranije nego inače. Izreklamirani snimkama sa youtube-a i činjenicom da im se pridružilo nekoliko sudionika TV show-a Supertalenti, već u prvom gradu rasprodali su četiri večeri unaprijed.

Originalnoj postavi se nije svidjelo što se na turneju kreće toliko ranije. Neke točke nisu bile usavršene, a najavljene pridošlice su ih iritirale kao tijesne cipele.

Uvođenjem mladih TV zvijezda prascima se smanjila minutaža, ali status je ostao isti. Znalo se da su pridošlice s TV-a ovdje  radi samopromocije ali i populariziranja cirkusa. Voditelj je sve pomno isplanirao baš kao što mu je Vuk objasnio i računica je bila neodoljiva kao piva bauštelcu.

Krenulo je. Karte su rasprodane iz nastupa u nastup i nekoliko gradova unaprijed. Vuk je rasao u Voditeljevim očima.

Novca je bilo kao nikad. Zaštitarske tvrtke su se borile za naklonost Voditelja isto kao i bankari koji su se od rezerviranih i nedostupnih ljudi u odjelima pretvorili u raskalašene veseljake uvjek spremne platiti ručak. Polako i sigurno u šatore se uvukao hedonizam. Nove i nedovršene točke nisu se više uvježbavale ni osmišljavale, a skuteri bi kasno u noć dovozili jelo i piće u šatore i autobuse. Jutra su postajala olovno teška. Kao i prasci.

Crvenkapa se ljutila na Vuka kako sporo trči za njom. I da se parkiram i legnem spavat kraj bicikla ti me nebi uspio uhvatiti!

Upravitelj cirkusa je primjetio kako se braća od simpatičnih odojaka pretvaraju u prave krmke i pripisao je to odrastanju. Njihove točke nekim čudom nisu gubile na kvaliteti već su dobile novu humorističnu dimenziju. Prasci u letu, lelujavih trbušina izvijali bi se aludirajući na lijeno izležavanje u rimsko carskom stilu, gađali bi se međusobno bobama grožđa i na najnevjerojatnije načine hvatali bobe u svoje slinave njuške. Publika ih je obožavala. Voditelj je redovito odbijao velike svote novca što bi mu nudili menađeri iz drugih cirkusa. Znao je, kada prođe ova Supertalent manija prasci će ostati jedino što valja.

Put ih je napokon doveo do juga Španjolske. Miris mora i nekoliko letaka sa fotografijama pješčanih plaža što je prascima pokazao Vuk, zaludili su braću i odlučili su protestirati nebi li dobili barem tjedan dana odmora na plaži. Dok su skakali na trampolinu vikali bi kako još uvjek ne vide more. Skakali bi sve više i više dok jedan od njih nije papkom poderao krov šatora. Iskakivali su kroz tu rupu i dalje vikali. Nebo je lijepo ali mi želimo vidjeti more! Gledateljima je ta scena imponirala jer su uglavnom bili imućni vlasnici apartmana i hoteljeri koji žive upravo od ljepote svojih plaža. Nakon predstave hoteljeri su oduševljeno nudili svoje usluge voditelju cirkusa i slavnoj trojci, a Voditelj je sutradan mudro odabrao najluksuzniju vilu. Planiranu zaradu za ovu sezonu davno je prešao i smatrao se zaslužnim za veliki uspjeh pa je mirne duše mogao odmoriti u hladovini palminih grana.

Vuk je prasce upozorio na opasnost sunčanja i dao im malu bočicu maslinovog ulja. Da potamnite, a ne izgorite! Prasci su već rezervirali daske za surfanje i kupili najšarenije kupaće havajke. Ležanje u hladovini i ispijanje koktela ili akrobatsko surfanje triju debelih krmaka bila je odlična reklama za cijeli gradić. Fotografi su dolazili snimiti prasce i nadali se kakvoj nepodopštini, a prasci neodgovorni kakvi jesu, nisu propuštali priliku za napraviti scenu. Razbili su apartmansku sobu, televizor je letio do plaže, sobaricu su napili i svukli pa fotografije stavili na internet, sa balkona su urinirali po gostima na terasi i onanirali na sred plaže sinkronizirano kao da se radi o cirkuskoj točki. Suncem oprženi i plažom zavedeni tjedan dana su živjeli kao kraljevi. Sve im se praštalo i svaki incident je bio prihvaćen.

Supertalenti su u međuvremenu izvodili svoj šou pod vodstvom Vuka. Njemu nije bilo ni do plaže ni do sunca. Sve što je trebao bilo je ovdje. Zapravo, sve što je trebao bilo je na pravom mjestu.

Prasci su se u cirkuski kamp vratili preplanuli, zategnute kože i još deblji. Voditelj cirkusa se u međuvremenu vjenčao s dvije blizanke, kćeri lokalnog barmena i njih je doveo u cirkus kao potencijalnu novu točku. Za sljedeći dan je najavljen veliki šou. Povratak prasaca praćen je kamerama najuglednijih TV kuća. Nakon uvodnih točki žonglera, Vuka i Crvenkape, Rasplesanih Slonova i Gumenog Čovjeka na scenu su izišla Tri Brata. Nekad sramežljivo rozog tena, a sada žarke boje kalifornijskog plejboja, stajali su svaki na svojoj skakaoni iznad trampolina. Zakoračili su jednako sporo i dramatično u prazninu i dvostrukim saltom obrušili se prema elastičnom tlu. Odbačeni u vis napravili su omiljenu "Herod na ladanju" scenu u kojoj jedan od njih leži dok mu drugi nosi pladanj sa voćem, a treći ga hladi palminom granom. Pljesak i ovacije. Slijedila je scena orgija u kraljevskoj palači. Kroz nekoliko okreta u zraku obukli su dvorske perike i tunike te se počeli štipati i iritantno hihotati. Groteska letećih prasaca je izazivala salve smijeha. Muškarcima su se krivili brkovi, a žene se rumenile zagolicane seksualnim aluzijama. Prasci su uživali u svojoj igri i ponosno se istezali i odbijali do vrha zakrpanog šatora. Kako su letili sve više osjetili su neko čudno stezanje i peckanje po koži. Bili su deblji nego ikada do sad i prevrtanje tolike količine sala po zraku je opteretilo njihovu zategnutu i preplanulu kožu do krajnosti. Skakali su i time grijali lelujavo salo. Suha koža je dostigla krajnju granicu elastičnosti. U sljedećem trenu prasci su se bezbrižno pogledali na putu prema dolje, namignuli kao znak za završnu točku i pri dodiru s trampolinom, u najnižoj točki zategnute plohe rasprsli se  kao vodeni baloni zapljusnuvši publiku vlastitim salom i iznutricama.

Posjetitelji su od šoka ostali u tišini i širom otvorenih očiju gledati nevjerojatan prizor. Braća prasci ujedinjeni u kaši bili su sveprisutni u šatoru. Njihova najveća točka ikad. Točka nestajanja.

Voditelj cirkusa okružen svojim blizankama, zasut povećim komadima svojih miljenika počeo je plakati. Tiho kao cvilež nepodmazanih šarki na vratima sobe u koju naviruje majka da vidi spava li njeno dijete. Baš tako tiho je plakao kao da se boji probuditi njuškice koje su ležale ispred njega.

Publika je nijemo i u šoku napustila šator. Žene su uglavnom histerično trzale glavama i tražile po torbicama što cigarete što maramice. Muškarci su izbjegavali pogledati svoje krvlju zašpricane žene ali sve u svemu im se svidio šou i jedino žale što sva ta svinjetina neće završiti kao kotlovina.

Voditelj je plakao i dok su ga vodili u ćeliju zbog osude za utaju poreza i neodgovorno vođenje cirkusa. Jedina stvar na koju je ipak mogao računati su krafne sa domaćim pekmezom od šumskog voća. Crvenkapa ih je donosila u ćeliju svaki dan.

Vuk Crvenkapu nikad nije uhvatio ali je nakon svega preuzeo cirkus i nastavio turneju sa Supertalentima. Uvjek se rado sjeti kako je jedva primjetno oblizao brkove, srknuo komadiće svojih prijatelja i tiho prošaptao eto, a nisam ni jednom puhnuo.


Nema komentara:

Objavi komentar